Visievorming
Wat wil je bereiken met je datavisie, en waarom? Vind je het belangrijk om je processen goed te kennen, zodat je deze kunt optimaliseren of zoek misschien disruptie? Wil je misschien meer inzicht krijgen in je klantpopulatie, zodat je gerichter kunt inspelen op hun behoeften? Of ligt jouw organisatie onder toezicht van externe toezichthouders die transparantie eisen in het datagebruik, en wil je compliant blijven? Misschien zie je het versnipperde datalandschap als een risico voor fouten, met mogelijk impact op je bedrijfsimago en herstelkosten. Of wil je innoveren en je datahuishouding verbeteren, zodat processen verder geautomatiseerd kunnen worden (mogelijk met inzet van AI), en bijvoorbeeld de klantbeleving verbeteren of kosten verlagen.
Wat je drijfveer ook is, het gesprek voeren over het waarom en wat je wilt bereiken, is essentieel. Natuurlijk is het eindrapport belangrijk, maar de echte waarde zit in het samen voeren van het juiste gesprek en het doorgronden van het wat en waarom. Let op: we hebben het hier nog niet eens over techniek gehad! Technologie is ondersteunend aan je visie, niet leidend.
Moeten we wachten met de volgende stap tot de visie op papier staat? Wij denken van niet. Tijdens de reis ontstaan er genoeg inzichten waarmee je direct aan de slag kunt (no regrets). Gaandeweg zal deze reis voortschrijdend inzicht opleveren, wat onvermijdelijk leidt tot aanpassingen. Een datavisie is geen statisch document, maar een levend verhaal dat meegroeit met de organisatie en haar omgeving.
Misschien is het gesprek over datavisie zelf wel belangrijker dan het uiteindelijke document. Voer dit gesprek niet alleen op directieniveau, maar betrek verschillende lagen en disciplines binnen de organisatie: van operationeel tot strategisch, van IT tot compliance. Zo verhoog je het draagvlak, voorkom je blinde vlekken en zorg je ervoor dat de visie echt landt in de praktijk. Dit voorkomt achteraf veel frustraties en zorgt voor breed gedragen resultaten.